miercuri, 28 martie 2012

Cele mai bune carnavaluri europene

Desi originile carnavalurilor sunt europene, cele mai celebre (sau cel putin intense) carnavaluri au loc in America de Sud si Africa. Tot acolo puteti vedea si cele mai spectaculoase costume de carnaval, iar atmosfera foarte incinsa, combinata cu muzica si dansurile foarte intense creaza o experienta de neuitat. Totusi, asta nu inseamna ca in Europa nu avem cateva carnavaluri de prima mana. Carnavalul a aparut de fapt in Europa, ca o sarbatoare permisa de Biserica Catolica in saptamana dinaintea postului, o saptamana in care credinciosii se puteau destrabala si petrece cum vroiau, tinand cont ca urma o perioada de abstinenta. Desigur, moravurile s-au schimbat, iar azi carnavalurile sunt evenimente aproape 100% laice, prilej pentru oameni sa iasa din casa si sa petreaca in mijlocul comunitatii. Practic, oricine isi poate pune un costum de carnaval si sa petreaca in oras, intr-o atmosfera inspirata de marile festivaluri de profil din Rio de Janeiro sau New York. Europa a transformat putin idea de carnaval si dintr-o experienta relativ elementala s-a ajuns la un fel de parada haute couture care pune stapanire pe cate un mare oras timp de mai multe zile. Exuberanta si luxul asociate cu carnavalul sunt elemente mai degraba europene, in timp ce in America Latina sau Africa aceste sarbatori sunt mai dezorganizate, mai intense, dar poate mai putin sofisticate. Asadar, care sunt cele mai bune carnavaluri europene si care e specificul fiecaruia? Citeste mai departe si afla.

  • Carnavalul de la Venetia- evenimentul are loc in luna februarie a fiecarui an si e caracterizat de parade extravagante de moda, petreceri, baluri in oras si peste tot unde se gaseste un petec de pamant sau de gondola. Carnavalul de la Venetia e celebru pentru paradele dedicate mastilor, unele dintre cele mai inedite si extravagante din lume. Orasul se transforma intr-un adevarat bazar pe durata carnavalului, iar cei mai multi dintre oameni isi iau costumele pe loc, de la magazine de inchirieri costume de carnaval.
  • Carnavalul de la Santa Cruz- Tenerife- Carnavalul are loc la jumatatea lunii februarie si cuprinde parade, concerte, intreceri sportive si artistice, baluri si desigur petreceri. Statiunea, cunoscuta in restul anului pentru plajele deosebite, se transforma intr-o imensa scena, pe care evoluaza trupe muzicale cu program satiric, dar si locul in care se perinda personaje acoperite de masti care mai de care mai interesante. Una dintre cele mai importante momente ale carnavalului e alegerea reginei carnavalului, toate canditatele purtand costume foarte complexe.
  • Carnavalul de la Nisa- La fiecare sfarsit de februarie, orasul francez Nisa e scena desfasurarii unui carnaval unic in Europa, celebru pentru ca gazduieste o foarte spectaculoasa batalie a florilor. Pe langa acest aspect relativ inedit, in timpul carnavalului au loc foarte multe manifestari nocturne, in timpul carora costumele sunt iluminate, paradele oferind o experienta inedita pentru cei care au stat treji pana tarziu in noapte.
  • Carnavalul de la Dusseldorf- Si Germania gazduieste un carnaval interesant, anume in oraselul Dusseldorf. De fapt, acest oras gazduieste baluri si carnavaluri pe toata durata anului, incepand cu ianuarie, cand un carnaval al femeilor are loc in zona veche a centrului orasului. La o luna dupa, are loc un carnaval stradal in centrul administrativ al orasului, care e urmat la scurt timp de o sarbatoare dedicata florilor.
  • Carnavalul de la Rethymmo, Grecia- Acest carnaval are loc la mijlocul lunii ianuarie in Creta si contine petreceri, concerte, parade si chiar si un concurs de genul “treasure hunt”.

  • costum, costum

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu