miercuri, 21 martie 2012

Zonele tribale pakistaneze si afghane - Af-Pak - raman principala placa turnanta a terorismului mondial

Zonele tribale pakistaneze si afghane raman principala placa turnanta a terorismului in lume, asa cum o dovedeste si sejurul petrecut de Mohammed Merah, "ucigasul de pe scuter" din Franta, in aceste regiuni, relateaza AFP.

Tinerii veniti din Europa pot fi impartiti in trei categorii: sufletele pierdute in cautarea aventurii, dar care revin repede acasa, fara a suporta regimul dur de antrenament, cei care se ataseaza de jihad, dar revin fara a apartine unei structuri organizate, riscand sa devina ceea ce francezii denumesc "soldatii pierduti", si cei care devin veritabili "combatanti operationali" in urma antrenamentelor si a cursurilor de formare oferite de talibani sau de al-Qaeda.

Zonele tribale sunt "terenul istoric de antrenament" ai tinerilor recruti veniti din Europa, Maghreb, Asia Centrala sau Statele Unite, si raman placa turnanta cea mai serioasa a terorismului international, afirma un expert occidental, sub acoperirea anonimatului.

"Amenintarea Af-Pak (Afghanistan-Pakistan) nu s-a redus, chiar daca fluxurile acestor tineri jihadisti s-a redus din 2009, din cauza atacurilor cu drone ale CIA, a ofensivelor armatei pakistaneze si a gurii de oxigen oferite de revolutiile arabe", spune un alt expert, care considera in continuare ca  zonele tribale raman "reactorul nuclear al terorismului international".

"Drama din Toulouse ne reaminteste acest lucru, indiferent care este profilul ucigasului", adauga aceasta sursa bine informata, care adauga ca, de la Madrid la Londra, trecand prin Frankfurt sau Time Square din New York, toate atentatele comise in tarile occidentale incepand cu 2001 isi au radacinile in aceste zone pakistaneze.

Un inalt oficial din serviciile secrete pakistaneze afirma ca este dificila izolarea celor care vin din Maghreb, Europa sau statele arabe pentru a se alatura celor "aproximativ 2.000 de combatanti externi ai al-Qaeda - in principal arabi sau uzbeci - inca prezenti in zonele tribale".

"Printre ei se afla europeni, respectiv francezi, germani si britanici cu origini arabe, pakistaneze sau turce, dar nu le stim numarul exact", spune un alt ofiter pakistanez.

Potrivit unui surse occidentale, exista un numar redus de cateva zeci de europeni "identificati" - intre care mai putin de cinci francezi - in zonele tribale pakistaneze, care se afla sub o supraveghere atenta.

Dar cati dintre acestia raman nereperati?

"Daca ajung sa intre in contact cu filiere legate de al-Qaeda, atunci au mari sanse sa achizitioneze tehnica suficienta pentru a comite ceea ce e mai rau daca revin in Europa", spune una dintre aceste surse.

"Intre 2007 si 2010, printre zecile de 'voluntari europeni' estimam ca se afla aproximativ 30 de francezi sau persoane cu dubla cetatenie, dintre care circa 15 identificati de serviciile franceze si aflati sub supraveghere, gratie cooperarii cu alte servicii, in special cele pakistaneze", precizeaza un expert occidental.

"Acestia sunt supravegheati in mod deosebit deoarece s-au apropiat de organismele operatioanale de decizie ale al-Qaeda, au fost formati in taberele de antrenament si uneori au fost trimise in lupta in Afghanistan, pentru a le testa calitatile si adevarata motivatie", a continua aceasta sursa.

Suspectul din Toulouse nu facea parte din aceasta lista scurta de 15 barbati supravegheati, a precizat sursa citata, care a adaugat ca a fost semnalat in regiune in 2010, cand politia din Kandahar (sudul Afghanistanului) l-a arestat.

"Un prim val de europeni a parasit zona incepand cu 2009, cand al-Qaeda a inteles ca ar fi pacat sa-i piarda in Afghanistan sau in Pakistan, in conditiile in care ar fi fost mult mai valorosi pentru a forma celule in Europa", explica un alt expert occidental.

Un grup foarte bine legat de al-Qaeda a parasit zona incepand cu 2011, de aceasta data cu obiective operationale imediate in tarile de origine, printre care aproximativ zece francezi, dar si germani turcofoni.

"Acestia au fost arestati intre Pakistan si tarile de destinatie din Europa, deoarece era practic imposibil sa-i localizezi in zonele tribale", subliniaza acest expert, care admite insa ca unii dintre ei reusesc pana la urma sa treaca de filtrele serviciilor secrete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu